2022. október 10., hétfő

Dollár erösődés

 Az amerikai dollár erősödése mögött elsősorban a következő okok húzódnak meg: egyrészt az amerikai gazdaság ugyan nincs jó helyzetben, de már éppen kifelé jön a válságból, miközben a többi fejlett nagy gazdaság különböző okokból mind komoly kihívásokkal küzd,  másrészt az amerikai jegybank a Fed, szeptember végén ismét  folytatta az agresszív kamatemelési ciklust (ezúttal 75 bázispontos emelést hajtott végre). Jerome Powell jegybankelnök beszédében pedig megerősítette korábbi kijelentését, miszerint egészen  addig emelik tovább a kamatot, amíg le nem törik az inflációt.

Az Amerikai Egyesült Államok gazdasága ugyan 2022 első félévében, ha hivatalosan nem is, de közgazdasági értelemben recesszióba került, azaz egymás utáni két negyedévben csökkent a mérete, de a második félévben már növekedés várható.

A várakozások szerint így az év végére már pozitívba tud fordulni az amerikai gazdaság.

Ezzel párhuzamosan Kínában ismét terjedni kezdett a Covid, ami újabb lezárásokhoz vezethet, lassítva a gazdaságot. Az Európai Unió gazdaságait pedig mind az orosz–ukrán háború következményei, mind az egekbe szálló energiaárak (és elsősorban gázárak) sújtják, és könnyen lehet, hogy csak a következő hónapokban mélyül majd el a válság a kontinensen.

Továbbá ott van az eurózóna helyzete is, amelynek kamatszintjéről a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank dönt. Az EKB szeptemberben ugyan növelte a kamat szintjét, de az még mindig nagyon alacsony (0,75 százalék, 1,25 százalék és 1,5 százalék), így dollár – euró viszonylatban relatív szigorítás figyelhető meg az amerikai valuta javára.

Ennek az oka, hogy az eurózónában nem igazán lehet kamatot emelni, mert a déli államok euróban vannak eladósodva, és magasabb kamat mellett jelentősen megnőnének az államadósság finanszírozásának terhei.

Ez pedig olyan összegeket jelentene, ami több déli államot, de elsősorban Olaszországot is az államcsőd szélére lökne.

A dollár erősödése mögött tehát egyrészt az áll, hogy az amerikai gazdaság kilátásai jobbak, mint a többi fejlett gazdaságé (köztük az eurózónáé), másrészt az, hogy ha a befektetők az USA-ban sokkal jobban tudják kamatoztatni a pénzüket, mint más fejlett országokban, akkor jelentősen megnő az Egyesült Államok gazdaságának tőkevonzó képessége.

A túl erős dollár jelenlétét egyébként globálisan lehetne kezelni. Az 1980-as évek elején ugyanis már megfigyelhető volt a dollár erősödésének folyamata (az akkori Fed elnök Paul Volcker-féle határozott kamatemelések miatt), és a legnagyobb fejlett gazdaságok vezetői akkor megegyeztek, hogy megállítják a többi ország gazdaságára nézve káros folyamatot. Az 1985-ös Plaza Egyezménnyel így leértékelték a dollárt a nyugatnémet, a japán, a brit és a francia valutákkal szemben, ami akkor helyre billentette az egyensúlyt. Jelenleg azonban kevés esély mutatkozik hasonló kollektív fellépésre.

A közeljövőt tekintve az elhúzódó orosz-ukrán háború és az energiaválság miatt továbbra is fennmaradhat a dollár jelenlegi pozíciója az euróval szemben.

termékek

  • Social Media Packages
  • Mobile Apps Development
  • Website Design & Development
  • Main Stack Development
  • Cloud
  • Digital Marketing
  • Our Packages
  • Portfolio
  • Partner With Us